Wat doe je als je moe bent?

Na een paar weken terug aan het werk en de vermoeidheid begint al door te wegen. Je bent snel moe en je lichaam snakt alweer naar rust. Maar wat kan je doen als je moe bent of een dipje hebt?
 

1. Een goed voedingspatroon helpt

Kies voor een ontbijt met vezels en proteïnen. Vezels zorgen voor langdurige energie (in tegenstelling tot de snelle suikers) en proteïnen verhogen de waakzaamheid. Ook drink je best voldoende water.
Onderzoek aan de University of Surrey toont aan dat je koffie en energiedranken beter vermijdt. Ze geven je een snelle boost, maar de cafeïne heeft tegelijkertijd een negatieve invloed op je aandacht en korte termijngeheugen.

2. De juiste muziek zal je inspireren

Onderzoek toont aan dat instrumentale en trage muziek – minder dan 96 slagen per minuut – een serieuze boost kunnen betekenen voor je focus. Artiesten in dit genre zijn bijvoorbeeld The Album Leaf, XX of Hammock.
Op Spotify en Youtube staan bovendien heel wat afspeellijsten die er op gericht zijn om jouw productiviteit te verhogen. Gebruik zoekwoorden zoals ‘focus’, ‘study’ of ‘concentration’.

3. Kleine stappen leiden de weg

Vaak maken mensen zich op voorhand al zorgen over de weinige uren slaap die ze achter de rug hebben en de drukke dag die ze tegemoet gaan. In dat geval kun je best je taken opsplitsen in kleine delen.
Schrijf je verslag zin per zin en neem je tijd. Dit verhoogt de kwaliteit van je werk en je zult uiteindelijk meer gedaan krijgen omdat je minder chaotisch aan de slag gaat.

4. Een kort hazenslaapje kan wonderen doen

In Amerika heeft het bedrijf Metronap een ligstoel ontwikkeld speciaal voor uitgeputte werknemers. De zetel is zo ontworpen dat het hoofd afgeschermd is van storende prikkels uit de omgeving. Rustgevende geluiden zorgen tegelijkertijd voor een maximale ontspanning. Google en Nasa zijn alvast tevreden klanten.
Natuurlijk is zo’n stoel niet voor ieder bedrijf weggelegd. Misschien heb je wel de kans om tijdens de treinrit of middagpauze de ogen twintig minuten te sluiten. Of je kunt even naar een stille ruimte of de natuur gaan om het hoofd leeg te maken.

5. Bewegen geeft je energie

Ken je dat bevrijdende gevoel na het joggen? De energie die je dan krijgt, kan je ook op je werk vrijmaken. Sit- of push-ups zijn wellicht geen optie op de werkvloer, maar je kunt best weleens de trap nemen of wat gaan wandelen tijdens de pauze.
Het is bovendien geen slecht idee om je wandeling buiten af te leggen. De combinatie van zuurstof, lichaamsbeweging en een eventuele dosis vitamine D van de zon zullen je lichaam van de nodige brandstoffen voorzien.
Bron Jobat.be

Een afspraak maak je gemakkelijk online of bel gewoon even

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”]