Werken na je vakantie!

Schoolvakantie met EsthetiQ

Na een heerlijk ontspannende vakantie terug aan het werk en … al stress hebben vóór je er aan (her-) begint. Sommigen onder ons weten er alles van. Het klinkt niet logisch, maar veel mensen zitten al vóór de start van de werkweek met hun hoofd (en zorgen) op het werk. Komt het je ook bekend voor?

Anderen dan weer hebben netjes hun tijdelijke afwezigheid voorbereid maar krijgen al vanaf dag één een overload aan stress door een uitpuilende mailbox en de stapel “dringend” af te handelen.

Neem je zen-gevoel mee naar het werk en start met een goede planning en een aantal van de onderstaande tips. Niet alle tips zijn toepasbaar voor iedereen of in ieders situatie. Pik mee wat voor jou nuttig lijkt. En laat ons gerust je mening of ervaring weten!

Plan van aanpak bij terugkeer uit vakantie

Maak een planning, een lijst net zoals je dat doet voor je  vertrek op vakantie. Eens je eenmaal daarin geïnvesteerd hebt blijf je telkens weer de vruchten dragen.

Haal niet het maximum uit je vakantietijd

Het is verleidelijk het maximum uit je vakantietijd te halen door bijvoorbeeld te regelen dat je op zondagavond thuis komt. Maar wellicht is het zinvol om dit toch beter een dagje vroeger te doen om in alle rust een aantal voorbereidingen te treffen, uit te pakken, boodschappen te doen, je planning voor te bereiden en zeker ook nog wat te chillen. Gegarandeerd minder stress dan als je de volgende morgen reeds op het werk moet staan.

Mailbox strategie

In dit e-mailtijdperk is het geen verrassing als je inbox blijkt uit zijn voegen te barsten na een paar weekjes verlof. Zo hoeft het je niet te verbazen dat je enkele uren of zelfs dagen nodig hebt om deze stortvloed te verwerken en geraak je net daardoor dan achterop met andere taken die ook belangrijk zijn of zich ook hebben opgebouwd in die tijd.

Een mooie én bruikbare tip is om je auto-responder voor je e-mails in te stellen dat deze ook nog de eerste en zelfs de tweede dag jouw afwezigheid of onbeschikbaarheid meedeelt. Collega’s die het moeten weten, weten wel dat je wel op kantoor bent maar zo krijg je in die eerste dagen tijd om eerst alle dringende zaken op te lossen.

Voor nu willen we even een open deur intrappen: DELETE direct al je e-mails die binnenkwamen tijdens je vakantie. Gek? Dat klopt, maar het is wel effectief.

Na dit (toch best risicovolle) experiment? Komen bijna alle belangrijke zaken vanzelf terug in je mailbox. De meeste mensen kennen het probleem van overvolle mailboxen na afwezigheid en sturen zeker na een vakantieperiode nog een friendly reminder. Voor een paar andere zaken kan je jezelf excuseren (verloren gegaan, per ongeluk gewist in de overvolle mailbox na vakantie).

Zet voor je vakantie je out-of-office boodschap met de expliciete vraag om je terug te contacteren na jou vakantie indien geen antwoord. Zo ligt de verantwoordelijk ook voor een groot deel bij de afzender.

Het resultaat: na twee weken vakantie bespaar je jezelf anderhalve dag werk met één druk op de knop.

Blokkeer je eerste en indien mogelijk ook je tweede werkdag

Het blijkt een goede timemanagement tip om de eerste en de tweede dag van je terugkomst op het bedrijf in je agenda te blokkeren als onbeschikbaar. Als het lijkt dat je beschikbaar bent gaan medewerkers dingen in je agenda zetten of vergaderingen  voor je inplannen. Zo creëer je de broodnodige ruimte om eerst de dringende zaken  af te handelen.

Hoe begin je de eerste werkdag?

Start goed uitgerust en ga eens vroeg slapen in de geruststellende wetenschap dat alles “onder controle” is voor je eerste werkdag.

Vroeg opstaan en een goed ontbijt dat je neemt in alle rust: verwen jezelf nog eens bijvoorbeeld met vers fruissapje en al wat je heerlijk vindt.

Een mooie tip die ook écht werkt is om extra vroeg (2 uur eerder is ideaal!) naar kantoor of je werk te vertrekken: je bent twee uur vroeger dan de rest en kan in optimale rust reeds één en ander doornemen voor de collega’s toekomen.

Shortlist van dringendste zaken

Veel kans dat er een pak dringende, nog dringender en meest dringenderderst dossiers op jou liggen te wachten. Neem even de tijd voor een overzicht. Maak een shortlist van de écht belangrijke zaken. Zet die effectief op papier, in een lijst en kleef er een tijd op. Klaar om af te punten. Zaken die zich nog aandienen worden onderaan toegevoegd.

 

 

Bron: mindfulness-nieuws

Nu de kinderen weer op de schoolbanken zitten kan jij met een gerust en leeg hoofd weer aan het werk. Vergeet tussendoor zeker niet om tijd voor jezelf vrij te maken en boek een onstpanninsafspraakje bij EsthetiQ 😉

BOEK NU UW BEHANDELING BIJ ESTHETIQ

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”]